Néhány gyakran előforduló angol interjú kérdés

Néhány gyakran előforduló angol interjú kérdés 2020.09.30.

Az előző blog bejegyzésben már foglalkoztunk az interjú kérdések csoportosításával, most következzen néhány konkrét kérdés és néhány javaslat, a válaszokra.

Tell me about yourself.

Ez a kérdés első körben könnyűnek hangzik, viszont sokaknak saját anyanyelvükön is problémát okoz, hogy konkrét behatárolás nélkül meséljenek magukról. Ezt a részt mindenképp érdemes előkészíteni, hiszen, ha már itt elakadsz, a többi kérdéshez egy kudarcélménnyel a hátad mögött állsz majd hozzá. Fontos, hogy ne a családi, személyes életedet próbáld bemutatni, inkább fókuszálj tanulmányaidra, szakmai tapasztalataidra.

What is your greatest weakness/strength?

A HR-esek előszeretettel kérdeznek rá az ember gyengeségeire, illetve erősségeire. Fontos, hogy olyan mellékneveket használj magadra, melyek jelentésében valóban biztos vagy. Kerüld az olyan eshetőséget, amikor részletesebb kifejtést kér az interjúztató, viszont a szó pontos jelentésének tudása nélkül kénytelen vagy valamilyen úton-módon kitérni a válasz elől.

Tell me about something that’s not on your resume.

Itt szabad teret kapsz önmagad bemutatására. Terelheted a szót valamilyen érdekes hobbi felé, akár kitérhetsz egy régebbi, a mostani munka szempontjából irreleváns, de számodra meghatározó munkatapasztalatra. Jó példa erre, ha rendszeresen szoktál jótékonykodni, viszont ezt nem írtad bele önéletrajzodba, ennél a kérdésnél elmondhatod.

Pályaválasztási kérdések angol kérdések és válaszok

How do you handle failure/success?

A kudarc és a siker kezelésének témája is egy gyakori kérdés lehet az interjúztató részéről. Ez esetben is javaslom valamilyen konkrét példa elmesélését. Kudarc élmény bemutatása esetén ne emeld ki személyes érzelmi érintettségedet az adott esettel kapcsolatban, inkább kissé tárgyilagosan, a megoldást meséld el. Siker esetén elmondhatod, hogy mennyire motivált Téged a további munkáid/feladataid során.

How do you handle stress and pressure?

A munkahelyi, a magánéleti és az interjún Téged érő stresszről részletesebben is fogok írni, most viszont ezek közül koncentráljunk csak a munkahelyi stresszre és nyomásra. Fontos itt is egy valós esetet elmesélni, amelyben hitelesen le tudod írni viselkedéseidet, valamint döntéseidet.

Describe a typical work week.

Ez a kérdés kiváló lehetőséget nyújt a számodra, hogy leírd napi munkarutinodat. Mikor szoktál megérkezni a munkahelyedre? Mivel indítod a napodat? Hogyan kezeled a levelezésedet? Hogyan készülsz fel a megbeszéléseidre? Hogyan zárod a napodat? Számtalan témát kifejthetsz.

Nyelv tanulás lehetséges lépései új álláshoz

Do you take work home with you?

Ennél a kérdésnél a választ nagyban befolyásolja az adott munkakör. Vigyázz, mit felelsz! Amennyiben vezetői pozícióra jelentkezel, szinte kikerülhetetlen az otthoni esti, vagy akár hétvégi munkavégzés, de akár a készenlét is. Bizalmas adatokkal foglalkozó munkakörök esetében viszont igen nagy hiba lehet, ha kimásolva elviszed például a dokumentációkat, hiszen így azok harmadik fél számára történő hozzáférését is kockáztatod. Itt érdemes kiemelned, hogy a mindenkori szabályzatokat betartva, ha van rá lehetőség és biztonságos, akkor nincs akadálya részedről. Mindig mérlegelj, hogy az adott helyzetben mi a helyes válasz. Azzal a válasszal nem mondhatsz rosszat, ha kiemeled, munka után is elérhető vagy vezetőid és kollégáid számára.

Describe your best boss

Amennyiben a jövőbeli felettesed is ott ül Veled szemben az interjún, mindenképpen személyesen fogja érinteni válaszod. Elképzelhető, hogy Te egy közvetlen, a saját csapatával együttműködő vezetővel tudsz a legjobban együtt dolgozni és őt írod le a válaszodban, viszont leendő vezetőd inkább a távolságtartásban és az ebből adódó vezető-beosztott kapcsolatban hisz. Ilyen esetekben az a legjobb, ha mielőbb kiderül eltérő munkastílusotok, hiszen sok kellemetlenséget tudsz elkerülni így.

Why do you want to have a you job?

Ebben a részben kifejtheted váltásod okát. Ennek érdemes fednie a valóságot, hiszen akár adtál meg referencia személyt, akár nem, jövőbeli munkáltatód felhívhatja előző munkahelyedet és érdeklődhet a szakmai munkádról, a csapatban betöltött szerepedről, esetleg meglévő konfliktusaidról.

Interjú felkészítés

Segítünk, hogy megfelelően felkészülj a Rád váró kihívásokra és megmutatjuk mire van szükséged, hogy sikeresen vedd ezt az akadályt.

A titok az emberekben rejlik!

hello@virtualhr.hu
+36/20 428-5749