Folytathatjuk angolul?

Folytathatjuk angolul? 2020.10.24.

A rémek réme, amikor egy bizonytalan angol nyelvtudású jelentkező megkapja ezt a kérdést egy interjún. Nem kell megijedni, fő a felkészültség! 

Arról már korábban is írtunk, hogy az interjúkra mindenképpen felkészülten érdemes érkezni. Amennyiben az álláshirdetésben szerepelt, hogy angol nyelvtudás szükséges, mindenképpen érdemes időt szánni a váratlan helyzetek kivédésére. 

Munkaköre válogatja, hogy az interjú során hány percet kap az angol rész. Azokban az esetekben, amikor az ügyfelekkel történő kapcsolattartás angolul történik vagy esetleg valamilyen kiemelt pozícióról van szó, amely során a külföldi partnerekkel az angol a közös nyelv, akár az egész interjú angolul zajlik le. A legtöbb esetben azonban 10-15 perc alatt felméri az interjúztató, hogy milyen tudással rendelkezik a jelentkező. 

Következzen néhány tipp, hogyan lehetünk sikeresek és magabiztosak a „Folytathatjuk angolul?” kérdés után. 

interjú frusztráció

Interjú felkészítés

Segítünk, hogy megfelelően felkészülj a Rád váró kihívásokra és megmutatjuk mire van szükséged, hogy sikeresen vedd ezt az akadályt.

Tartalom 

Fontos kiemelni, hogy míg egy nyelvvizsgán a beszélgetés gördülékenységét, a nyelvtant nézik főképp, egy interjú során a tartalomnak is kiemelt szerepe van. Erre viszont készülhetünk. Az angolul feltett kérdések is döntő többségében az „általános” interjú kérdések közé tartoznak, témájuk megegyezik. Itt megtalálható néhány példa ezekre.

Tempó 

Az interjú okozta stressz és a megfelelési vágy miatt néha lelassul a kommunikáció, hiszen a jelölt igyekszik a lehető legjobb választ adni a feltett kérdésekre. Ez a probléma csak fokozódik, amikor a válasznak idegen nyelven kell elhangoznia. Ekkor a helyes kiejtés és a nyelvtani pontosság miatt még inkább zavarba jövünk. 

Ezekre az esetekre, üres időkre érdemes néhány olyan angol kifejezést elsajátítani, melyekkel csökkenthetjük a beszélgetés döcögését. Például: 

’Well, let me think for a second…’, 

’Actually, I would reconsider my answer at this point…’, 

’To my mind…’,  

’In my opinion…’, 

’To tell the truth…’, 

’I’m afraid that’s a really complex issue…’, 

’Before we would go on, I ’d like to emphasise a point…/ draw your attention to a fact…’ 

megoldás együtt készülni az interjúra

Bemagolt szövegek 

Nem érdemes arra fordítani a felkészülési időnket, hogy előre megtanuljuk a válaszokat, főleg nem az egész mondatokat. Egy figyelmes interjúztató észre fogja venni, hogy ez egy előre megtanult szöveg és néhány jól célzott kérdéssel ki tud zökkenteni minket a magabiztos mondataink mögül. E helyett inkább nézzünk át várható témaköröket, azok szókincseit és kifejezéseit. 

Személyes gyakorlás 

Remek alkalom lehet ismerősünknek is, ha vele együtt készülünk fel egy interjú helyzetre. Ebben az esetben fontos, hogy ne csak az általunk megírt kérdéseket olvassa fel nekünk, hanem azokat ihletként használva sajátokat is tegyen fel. Ezzel segíteni fog nekünk is felkészülni a spontán helyzetekre. Sokan kihagyják ezt a lépést, viszont sokszor a gyakorlás során átélt stressz fele marad meg az éles helyzetekben.  

A titok az emberekben rejlik!

hello@virtualhr.hu
+36/20 428-5749